Den Mirakuløse Mandarin

Byene Istanbul og Genève er en slags hovedpersoner i den unge, prisbelønte tyrkiske forfatteren Asli Erdogans roman Den mirakuløse mandarin. Begge disse byene er store og buldrende, med energiske og fascinerende understrømmer.

En kvinnelig fortellerstemme, som iblant brytes mot en mannlig, mer fremmed, tilhører henne som driver omkring i gatene og søker mørket inni seg selv, men også kjærligheten, slik den kommer til uttrykk på kafeene, på fortauene, i parkene og ellers der hun befinner seg. Kvinnen er en betrakter, som også betrakter sin egen fortid. Nåtidens Genève blander seg med barndommens Istanbul, minner med bilder og erfaringer. Denne romanen er en språklig bragd og kan leses som et langt prosadikt og som en utviklingshistorie om å finne et liv og bli voksen. Her er nederlag og vemodige seire, men først og fremst er dette en nattbok. En nattbok med et storslagent, malerisk innhold.

“…førsteklasses oversatt av Gunvald Ims. Nok en gang er det et imponerende stykke besnærende lyrisk prosa Erdogan leverer … Det er aldeles praktfullt gjort.” Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

“…storartet skrivekunst, en bok det nesten gjør vondt å lese…” Hans H. Skei, Aftenposten

“Alt foregår på aksen Genève -Istanbul, og alt springer ut av en felles sjelelig tilstand. Her er vi langtfra drømmebildene av de to byene, og like langt borte fra kjærlighetens lykke,det er tekstens egen skjønnhet som holder leseren naglet. Prosalyriske avsnittveksler med dypt eksistensielle temaer, og teksten dirrer av intens og krass livsopplevelse.” Liv Riiser, Vårt Land

Asli Erdogan er født i 1967 i Istanbul. Hun tok sin mastergrad i atomfysikk ved Bosporus-universitetet i 1993, og arbeidet siden i Rio de Janeiro og i Genève. Hun har utgitt en roman og flere noveller. Kritikerne, også de norske, hyllet Byen med den røde kappa (på norsk i 2004) som et lite mesterverk.

112 pages

Published 2010 by Gyldendal

%d bloggers like this: