Byen med den røde kappa

En ung, tyrkisk kvinne står plutselig på gata i Rio de Janeiro. Himmel og helvete velter inn over henne, og noe løsner? Özgür, som er student og fra Istanbul, ankommer en dag Rio de Janeiro hvor hun skal bo hos en universitetsansatt. Drosja kjører henne til den adressen hun oppgir, men ingen åpner for henne. Hun er alene i en by som bugner av sensualitet, og av farer, og hun bestemmer seg for å bli. Ikke bare er språket nytt, temperaturen slår alle rekorder, naturen er villere, lydene mer skremmende, luktene strammere og de mellommenneskelige kodene annerledes. Hver dag opplever hun fattigdommen som mer kvelende, og svimmelheten drar i henne, mot bunnen, mot selve hjertet i Rio de Janeiro. Etter hvert som denne vidunderlige byen avkler seg og viser seg som en djevelsk skapning, gjør den det mulig for Özgür å skrive livshistorien sin?Byen med den røde kappa er en tyrkisk kvinnes beretning fra Rio de Janeiro, om å befinne seg i Den nye verdenen og samtidig bære Den gamle i seg. Vi tas med bak Rios glitrende fasade til det burleske, bohemaktige og virkelige Rio, der skuddsalvene høres uavlatelig, og der det lukter blod, urin og svette. Boka forteller ikke bare om voldsomheten hovedpersonen ser rundt seg, men voldsomheten i hennes egen sjel. Özgür (som betyr Fri) kjenner et desperat behov for å sette ny erfaring om til ord. Romanen er slik også en beretning om skrivingas vanskelige kunst.

Antall sider: 186

Gyldendal Norsk Forlag, 2004

Read the Reviews

%d bloggers like this: